Kernwaarden STIP
De kernwaarden van Stip Hilversum vormen het uitgangspunt voor ons handelen. Het zijn de grondbeginselen van onze organisatie en laten zien wat we belangrijk vinden en waar we voor gaan en voor staan. De kernwaarden laten zien wie Stip Hilversum is en waar we verantwoordelijk voor zijn.
Samen
Iedereen is welkom op onze openbare scholen. We zijn van en voor de samenleving. Alle betrokkenen (leerlingen, ouders, personeel en bestuur) vormen samen een afspiegeling van de samenleving. De veelkleurigheid in afkomst, cultuur en levensbeschouwing is verrijkend, omdat kinderen juist door die verschillen heen respect, begrip en waardering krijgen voor de ander en zich daardoor een breder beeld van de wereld kunnen vormen.
Binnen de scholen is samenwerken de basis voor ontwikkeling en ouders zijn daarbij belangrijke educatieve partners. Daarnaast werken de directeuren, intern begeleiders en leerkrachten van de verschillende Stip-scholen goed samen om van én met elkaar te leren. Tot slot werken we als organisatie nauw samen met andere partijen (kinderopvang, peuterklassen, buitenschoolse opvang, gemeente, wijken, ondernemers) aan goed onderwijs en aanvullende faciliteiten.
Trots & Toekomstgericht
Bij Stip willen we trots kunnen zijn op onze plannen en resultaten. Alle scholen zijn gericht op de toekomst van kinderen. Daar zetten leerkrachten zich dagelijks zichtbaar voor in met een motivatie die van binnenuit komt. Kinderen mogen ervaren dat leerkrachten en andere betrokkenen bij de school trots op hen zijn. Plezier en enthousiasme zijn de dragers van een positieve sfeer, waarin kinderen zich veilig mogen voelen. We motiveren kinderen het beste uit zichzelf te halen, hun talenten te ontdekken en vooral dat ze mogen zijn wie ze willen zijn. We leren hen de ander te zien en te waarderen.
Innovatief & Inspirerend & Internationaal
De ontwikkelingen in techniek en veranderingen in de samenleving volgens elkaar steeds op. We doen ons best om in te schatten wat in de toekomst belangrijk zal zijn en hoe de wereld van morgen eruit zal zien. Dat betekent dat de scholen de ontwikkelingen moeten volgen en zoeken naar mogelijkheden om nieuwe inzichten toe te passen. We leren kinderen de vaardigheden voor de 21e eeuw, waarbij het gaat om cognitieve, sociaal-emotionele en creatieve vaardigheden. Innovatie gaat ook over de dagelijkse praktijk, waarin een leerkracht met een kleine verandering in aanpak of benadering het verschil kan maken. Stip Hilversum stimuleert leerkrachten en directeuren tot het nemen van initiatieven om het onderwijs te verbeteren en te vernieuwen. Stip Hilversum streeft ernaar beleid zoveel mogelijk bottom up te laten ontstaan; daarbij stimuleert Stip betrokkenheid en eigenaarschap bij alle medewerkers.
Daarnaast vinden we het belangrijk dat alle medewerkers van Stip Hilversum geïnspireerd hun werk doen en leerlingen, collega’s én zichzelf weten te inspireren om iedere dag een beetje beter te worden.
Tot slot staat de 'i' voor internationaal: onze scholen kennen een populatie die (van oorsprong) afkomstig is uit vele, verschillende landen. Daarnaast leiden wij leerlingen op voor het wereldburgerschap in een internationale wereld. En last but not least kent Stip Hilversum een grote internationale school, twee scholen voor Tweetaling Primair Onderwijs en neemt Engels ook op alle andere Stip-scholen een belangrijke plaats in.
Professioneel & Passievol
Leerkrachten werken gericht om doelen en resultaten te behalen, zodat ze het beste uit zichzelf én de leerling kunnen halen. Ze kijken daarbij verder dan hun eigen leslokaal en school. Medewerkers werken vanuit een gezamenlijke doelstelling (de gezamenlijke doelen van Stip Hilversum en de doelen per school) vanuit heldere rollen en verantwoordelijkheden. Initiatieven ontwikkelen, nascholing en verdieping van het vak zijn vanzelfsprekend. Medewerkers van Stip Hilversum zijn bereid om met enthousiasme en energie te vernieuwen en denken in oplossingen: maak van een probleem een mogelijkheid, van een ‘ja maar’-cultuur naar een ‘ja en!’-instelling.
Stip Hilversum is een lerende organisatie waar vanuit professionele collegialiteit wordt gewerkt. Collega’s kunnen en willen van en met elkaar leren. Ze weten waarvoor ze verantwoordelijk zijn en leggen daarover ook verantwoording af. Om ervoor te zorgen dat de leerkracht de focus op onderwijs houdt, wordt een deel van de organisatorische verantwoordelijkheden onder de verantwoordelijkheid van de schoolleiders en functionarissen van het stichtingsbureau gebracht. Naast een professionele houding verwachten we dat leerkrachten en overige medewerkers iedere dag weer met passie aan het werk gaan: passie voor hun vak en voor de leerlingen, met een enthousiasme dat van ze afstraalt.