Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Nieuws

Column Moniek Zuidema - Bitterzoet


Bitterzoet 


Terwijl ik deze column schrijf, nadert het einde van het schooljaar. Ik zit met een korte broek op de bank en zie dat onze thermostaat 24 graden aangeeft. En dat om half negen ’s avonds: het is duidelijk zomer. Dat betekent ook dat ik bijna mijn eerste zomervakantie als leerkracht in ga. Die lange zomervakantie is voor veel mensen een reden om een carrière in het onderwijs te overwegen. En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat nooit als een fijne bijkomstigheid heb gezien. Maar nu de zomervakantie zo dichtbij komt (nog twee weken!) kijk ik hier toch met een gemengd gevoel naar. 

Het zit zo. Die zomervakantie hé, die is er wat mij betreft te snel. Mijn collega’s zullen het daar niet mee eens zijn (en dat is terecht). Maar als zij-instromer sta ik pas sinds februari voor de klas. Niet lang daarna zorgde corona voor een tijdelijke stop en moest ik vanuit huis werken. Daarna ging de school open met halve klassen, (wat op zich fijn oefenen was als newbie in het onderwijs). Pas sinds een paar weken sta ik weer voor de hele klas. 

En we hebben het zo fijn, mijn groep 4 en ik! Ik kom er net lekker in en heb niet meer zo lang nodig om al mijn lessen voor te bereiden. Ik ken de methodes voor spelling, taal en rekenen. Nog veel belangrijker: ik ken de leerlingen nu echt. Ik heb een band met ze. Daardoor is er orde en structuur in de klas, maar ik kan ook onwijs met ze lachen. 

Ik maak de mooiste momenten mee. Zo keek M. me laatst dankbaar aan na een rekeninstructie en zei: “Door jou kan ik rekenen, juf Moniek!” Ook hilarische momenten, zoals het wc-gesprek dat ik opving tussen een van mijn leerlingen en een van de kleuters. Mijn leerling, R., bloedserieus: “Ja, ik snap dat je graag zo’n Pokemon wilt hebben, maar ik heb geleerd dat het leven niet altijd leuk is. Je kunt niet alles hebben.” En nog veel meer leuke momenten, zoals de eerste dag dat de hele klas weer bij elkaar was, zingen voor jarigen, het uitdelen van de rapporten, naar buiten omdat het warm is, samen in de stromende regen naar buiten om te schatten hoeveel milliliter regen er valt, vertellen dat iedereen doorgaat naar groep 5, dansen op de tafels, lachen om woordgrapjes… 

En nu ga ik het schooljaar afsluiten met het bitterzoete gevoel dat iedere leerkracht misschien wel heeft: ik heb heel veel zin in de zomervakantie, maar oei, wat is het jammer dat ik deze klas moet loslaten. Dag, groep 4! 


Media
  • Social Column Moniek Zuidema
  • Column Moniek
Contact
STIP Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC  Hilversum
T (035) 622 13 70
E info@stiphilversum.nl